“Η παγκόσμια οικονομία δε σε πληρώνει πλέον για αυτά που ξέρει. Η Google ξέρει τα πάντα. Η παγκόσμια οικονομία σε πληρώνει για το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που ξέρεις”Andreas Schleicher, Διευθυντής Εκπαίδευσης και δεξιοτήτων του Οργανισμού για την Οικονομική συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD).

 Η παραπάνω δήλωση παρουσιάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας. Το κλασσικό μοντέλο της απόλυτης στόχευσης και εξειδίκευσης στις τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες φαίνεται να μην είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση στη σημερινή εποχή και ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον. 

 Με άλλα λόγια η ύπαρξη τεχνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων είναι μεν αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή για να μας εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία στο μέλλον. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μια μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Οργανισμού (WEF), σύμφωνα με την οποία τις πρώτες 10 θέσεις των δεξιοτήτων που θα ζητούν οι εργοδότες το 2020 καταλαμβάνουν κυρίως κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. 

 Την 1η θέση καταλαμβάνει η δυνατότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων και ακολουθούν η κριτική σκέψη (2η θέση), η δημιουργικότητα (3η θέση), η ικανότητα διαχείρισης ανθρώπων (4η θέση) και φτάνει μέχρι τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ικανότητα λήψης άμεσων αποφάσεων. 

 Την αλλαγή του τοπίου στην αγορά εργασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν και 2 ακόμα μελέτες. 

Σύμφωνα με την 1η , το 65% των παιδιών που είναι σήμερα στο δημοτικό σχολείο θα κάνουν δουλειές που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα !

 Μια άλλη έρευνα μεταξύ του προσωπικού της εταιρίας Google έδειξε πως οι καλύτεροι μεταξύ αυτών που κατείχαν διευθυντικές θέσεις δεν είναι οι ικανότεροι και οι καλύτεροι στον προγραμματισμό ή στις τεχνικές γνώσεις αλλά αντιθέτως , είναι οι διευθυντές που διαθέτουν χρόνο για να βοηθούν τους υφισταμένους τους, δείχνουν ενδιαφέρον για τη ζωή αυτών και βρίσκουν χρόνο για να τους συναντούν ξεχωριστά.

 Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι νέες γενεές και οι νέες τεχνολογίες να στηρίζονται στις βάσεις του παρελθόντος αλλά παράλληλα να “απαιτούν” και νέες δεξιότητες. Είναι όπως σε μια ανακαίνιση κτιρίου. Ο δομικός σκελετός παραμένει ο ίδιος , σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ενισχυθεί κιόλας , αλλά από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι καινούργια και συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις και τις τάσεις τις εποχής.

 Για να μπορέσουμε λοιπόν να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις προκλήσεις ο οργανισμός Partnership for the 21st Century (P21) έχει αναγνωρίσει 3 τύπους δεξιοτήτων που όλοι χρειαζόμαστε να δουλεύουμε και να αναπτύσσουμε διαρκώς :

 Δεξιότητες μάθησης 

Κριτική σκέψη

Δημιουργική σκέψη (Επεξεργασία πληροφορίας και συνδυασμό αυτής)

Συνεργασία

Επικοινωνία

 Δεξιότητες γραμματισμού

( Η ικανότητα αναγνώρισης ψευδούς πληροφορίας στο διαδίκτυο και η ικανότητα να μοιραζόμαστε την ιστορία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης )

Πληροφορία

Μέσα ενημέρωσης (media)

Τεχνολογία 

 Δεξιότητες ζωής

Προσαρμοστικότητα-Ευληξία

Πρωτοβουλία

Αυτοκαθοδήγηση 

Ευθύνη

Παραγωγικότητα

Ηγεσία

 Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παραπάνω δεξιότητες όχι μόνο πρέπει να αποκτηθούν αλλά και να καλλιεργούνται και να εξελίσσονται διαρκώς αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.