Αφού το ονομάζουν βιογραφικό εσύ γιατί δε βάζεις λίγο ζωή μέσα σε αυτό?
Σε όλες τις εισηγήσεις και τις συμβουλευτικές για το θέμα του βιογραφικού κυριαρχούν πάντα τα ίδια ερωτήματα : Ποια είναι η καλύτερη μορφή για ένα βιογραφικό; Ποια στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει ,ποια στοιχεία που δε σχετίζονται με τις σπουδές πρέπει να εμφανίσω και ποια όχι και άλλα πολλά.
Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια εποχή όπου η άντληση της πληροφορίας εξαντλείτε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην άκρη του πληκτρολογίου μας , δεν έχουμε παρά να κάνουμε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρούμε χιλιάδες απαντήσεις σε όσα ερωτήματα μας απασχολούν. Παρόλο που πάρα πολλές από τις απαντήσεις που θα βρούμε μπορεί να είναι εντελώς άχρηστες έως και παραπλανητικές ή ακόμα και επικίνδυνες , είναι στο χέρι μας να τις φιλτράρουμε και να επιλέξουμε ποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσουμε.
Και εδώ έρχεται η μεγάλη παγίδα. Αφού καταλήξουμε στο τι θα χρησιμοποιήσουμε οι περισσότεροι από εμάς αρκούμαστε σε μια απλή και «στείρα» αντιγραφή. Και τι εννοώ με το «στείρα» . Σε ότι επιλογές καταλήγουμε τις εφαρμόζουμε χωρίς να τις επεξεργαστούμε και χωρίς να βάλουμε την προσωπική μας πινελιά. Χρησιμοποιούμε αυτούσια την μορφή του βιογραφικού που βρήκαμε, παρουσιάζουμε ακριβώς τις πληροφορίες που μας προτείνει το άρθρο που διαβάσαμε, χρησιμοποιούμε αυτούσιους τους βαρύγδουπους και «πιασάρικους» χαρακτηρισμούς πιστεύοντας ότι έτσι θα εντυπωσιάσουμε. Και εκεί είναι που την πατάμε …
Ως παράδειγμα για την τεκμηρίωση των παραπάνω θα φέρω την έρευνα του LinkedIn (κοινωνικό μέσω επαγγελματικής δικτύωσης – το επαγγελματικό Facebook) για τις 10 λέξεις που έχουν βαρεθεί να διαβάζουν οι υπεύθυνοι προσωπικού σε βιογραφικά (http://www.telegraph.co.uk/women/work/10-overused-words-to-banish-from-your-cv-now/)
-
Με κίνητρο
-
Ενθουσιώδης
-
Δημιουργικός
-
Με επιτυχημένο ιστορικό
-
Παθιασμένος
-
Επιτυχημένος
-
Δυναμικός
-
Ηγέτης
-
Με στρατηγική
-
Έμπειρος
Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω λέξεις μάλλον πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούμε.
Και πως μπορούμε τελικά να δημιουργήσουμε το καλύτερο βιογραφικό μας ?(εσκεμμένα δε χρησιμοποιείται η λέξη «τέλειο» για αυτομάτως συνεπάγεται και αναστολή της ανάγκης για μελλοντικής βελτίωσης ) ;
Μπορούμε να το κάνουμε επιλέγοντας ότι μας αρέσει και εν συνεχεία προσαρμόζοντας το στη δική μας προσωπικότητα.
-
Διαλέγουμε το μοτίβο και την εμφάνιση του βιογραφικού και επεμβαίνουμε κάνοντας μικροαλλαγές ή ακόμα δημιουργούμε μια δική εντελώς καινούργια μορφή συνδυάζοντας άλλες.
-
Επιλέγουμε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν στον χαρακτήρα μας και πάνω από όλα μπορούμε να τα «υποστηρίξουμε» με τη στάση μας σε μια ενδεχόμενη συνέντευξη.
-
Επιλέγουμε να αποδείξουμε στην πράξη μέσω της χρήσης συγκεκριμένων παραδειγμάτων τα λεγόμενα μας και όχι μέσω της χρήσης τυποποιημένων εκφράσεων. Η άριστη γνώση word δεν συνάδει με την απουσία μορφοποίησης του κειμένου ή την αποστολή του βιογραφικού ως κείμενο του mail μας.
-
Παρουσιάζουμε και στοιχεία που δεν είναι σχετικά με το αντικείμενο της προς διεκδίκησης θέσης άλλα δηλώνουν κάτι για το χαρακτήρα και τις ικανότητες μας. Το ότι έχεις βγει 2 φορές Πανελληνιονίκης ως μαθητής σε ένα άθλημα μπορεί να μην είναι σχετικό με τη θέση αλλά σίγουρα δηλώνει πολλά για σένα … (και όμως δεν το συμπεριέλαβε στο βιογραφικό !!! )
-
Προσαρμόζουμε τα στοιχεία που παρουσιάζουμε ανάλογα με τη θέση εργασίας, την εταιρία, την ιστορία και την κουλτούρα αυτής. Αυτό ισχύει κυρίως για τα άτομα που έχουν κάποια εργασιακή εμπειρία και επομένως έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τι θα παρουσιάσουν.
Θα μπορούσα να παραθέσω άλλα πόσα αλλά το θέμα δεν είναι να εξαντλήσω όλες τις περιπτώσεις. Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια επιτυχή κατάληξη στην αναζήτηση εργασίας θα πρέπει να βάλουμε στην προσπάθεια μας όρεξη, μεράκι, αγάπη, δημιουργικότητα …. να βάλουμε ΖΩΗ !
Πρόσφατα σχόλια