“Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντικότερος παράγοντας σε σχέση με το δείκτη νοημοσύνης σε ότι αφορά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική επιτυχία» είναι ένα από το ευρήματα πληθώρας μελετών που εδώ και πάνω από 40 χρόνια αποδεικνύουν εμπεριστατωμένα τη σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης για την επαγγελματική εξέλιξη ενός ατόμου και ενός οργανισμού .
Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση της σπουδαιότητας και της αναγκαιότητα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης δεξιοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξη αυτής δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αιτία του παραπάνω φαινομένου είναι οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από το θέμα.
Ή την έχεις ή δεν την έχεις
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συναισθηματικής νοημοσύνης συγχέονται από πολλούς με αυτά του Δείκτη νοημοσύνης. Η συναισθηματική μας νοημοσύνη δεν είναι ένα γενετικά προκαθορισμένο χαρακτηριστικό το οποίο μένει αμετάβλητο στο επίπεδο που το έχουμε κατά τη γέννηση μας. Σε αντίθεση με το Δείκτη Νοημοσύνης που η ανάπτυξη του περιορίζεται αισθητά μετά την εφηβεία, μελέτες απέδειξαν ότι η συναισθηματική μας νοημοσύνη μπορεί να ενισχυθεί, να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί όσο μεγαλώνουμε, τόσο μέσα από στοχευμένες προσπάθειες όσο και εμπλουτιζόμενη μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε.
Πρέπει να έχεις καλή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους
Με τόσο ντόρο γύρω από την σημασία και την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης δεν είναι λίγες οι φορές που η έννοια της παρανοείται και μεταφράζεται στο ότι ο υψηλός δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης συνεπάγεται ότι πρέπει να είσαι πάντα καλός απέναντι στους άλλους. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι πρέπει να φερόμαστε με άσχημο τρόπο στους άλλους. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που είναι αναγκαίο να θέσουμε τους άλλους προ των ευθυνών τους και να τους δυσαρεστήσουμε φέρνοντας τους αντιμέτωπους με κάποια αλήθεια την οποία εκούσια αποφεύγουν.
Πρέπει να εκφράζεις όλα αυτά που νιώθεις
Αποδοτική ψυχοσυναισθηματική επικοινωνία και ενσυναίσθηση δε σημαίνει ότι εξωτερικεύω και εκφράζω ότι ακριβώς σκέφτομαι και αισθάνομαι. Σημαίνει ότι αποδέχομαι τα συναισθήματα των άλλων και τα δικά μου, τα αναγνωρίζω και μαθαίνω να τα χειρίζομαι προς όφελος της ομαλής και αρμονικής συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη
Παρόλο που οι γυναίκες θεωρούνται γενικότερα πιο συναισθηματικές από τους άνδρες αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με τον όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γύρω του, να διαθέτει αυτοέλεγχο, αυτοπαρακίνηση, ενσυναίσθηση, αντίληψη της προοπτικής, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Είναι συνεπώς κατανοητό ότι αναλόγως με το φύλλο υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ισχυρών και αδύνατων σημείων. Οι άνδρες πχ έχει αποδειχθεί από αναλύσεις ότι διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, προσαρμόζονται πιο εύκολα και διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το στρες.
Από την άλλη οι γυναίκες έχουν καλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων τους και έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα της ενσυναίσθησης . Παρόλα αυτά όμως οι μελέτες έχουν αποδείξει κατά μέσο όρο ότι υπάρχει ισορροπία στα δύο φύλλα μεταξύ ισχυρών και αδύνατων σημείων, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φύλλο δε διαφοροποιεί σημαντικά το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Κλείνοντας είναι αναγκαίο να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία όχι μόνο της ύπαρξης συναισθηματικής νοημοσύνης αλλά και την ανάγκη κατανόησης των πτυχών αυτής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση και περεταίρω ανάπτυξη αυτής.
Και αυτό γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη να κατανοήσουμε ότι οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στη σύγχρονη εποχή απαιτούν νέα ταλέντα για την αντιμετώπιση τους.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
Πρόσφατα σχόλια