Κάποτε ήταν ένας διευθυντής που λάμβανε κακές κριτικές για το επίπεδο της διοίκησής του και των ηγετικών του ικανοτήτων από το προσωπικό του. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του να προσεγγίσει αποτελεσματικά το προσωπικό του δεν αισθανόταν ότι άλλαζε κάτι προς το καλύτερο. Αύξησε το χρόνο που περνούσε με τους υπευθύνους των τμημάτων της εταιρίας και για να είναι σίγουρος ότι περνάει ικανοποιητικό χρόνο με τον καθένα τους ξεχωριστά σημείωνε και το χρόνο σε ένα ημερολόγιο. Και πάλι όμως δε φαινόταν ότι είχε κάποιο αποτέλεσμα. Απελπισμένος, απευθύνθηκε σε ένα διάσημο μάνατζερ προκειμένου να βρει μια λύση. «Προσπαθώ να έρθω κοντά τους και είμαι εκεί συνέχεια για αυτούς» του είπε και εκείνος τότε του απάντησε: «Είσαι εκεί αλλά είσαι πραγματικά εκεί για αυτούς;».
Η παραπάνω ιστορία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αλλά στην ουσία δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί από εμάς, όχι κατά ανάγκην μόνο διευθυντές, νιώθουμε ότι η επικοινωνία μας με τους γύρω μας δεν είναι και τόσο αποτελεσματική παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας.
Και η αιτία τις περισσότερες φορές είναι η εξής: Το ότι είμαστε στον ίδιο χώρο μαζί με κάποιον δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι «παρόντες». Πολλές φορές την ώρα που μιλάμε με τον άλλον είμαστε μεν σωματικά εκεί αλλά πνευματικά είμαστε απόντες.
Το μυαλό μας δεν είναι επικεντρωμένο σε αυτά που λέει ο συνομιλητής μας, αλλά είναι απασχολημένο με άλλες σκέψεις όπως, «Τα ξέρω ήδη αυτά που λες», «Τα έχω ξανακούσει» ή άλλες σκέψεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα θέματα που μας απασχολούν γενικά.
Για να μπορέσουμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε ουσιαστικά πρέπει να προσφέρουμε στους άλλους το δώρο της απόλυτης παρουσίας και προσοχής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι η ικανότητα να είναι πνευματικά παρών στις επαφές του με τους άλλους.
Ακολουθούν μυστικά για μια καλύτερη «παρουσία» μας στην καθημερινή μας ζωή:
Δημιούργησε στεγανά
Οι σχεδιαστές των πλοίων για να τα προφυλάξουν από την εισροή υδάτων από ενδεχόμενο ρήγμα στην καρίνα τους χωρίζουν το εσωτερικό τους σε στεγανά διαμερίσματα με απώτερο σκοπό η εισροή υδάτων στο ένα διαμέρισμα να μην επηρεάσει τα υπόλοιπα. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει και εσείς να δημιουργήσετε πνευματικά στεγανά. Το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε δε γνωρίζει και δε χρειάζεται να γνωρίζει τι προβλήματα αντιμετωπίζετε. Είναι ευθύνη και υποχρέωση και όχι επιλογή σας να είστε πνευματικά παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας με τον άλλον. Γιατί αν δεν είστε εστιασμένοι και επικεντρωμένοι σε αυτό που σας αναφέρει ο συνομιλητής σας, τότε εκείνος απογοητεύεται και απομακρύνεται από εσάς συναισθηματικά. Χρειάζεται πειθαρχία και ικανότητα για να είστε εστιασμένος και παρών, αλλά είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα μέγιστα από την επαφή σας με τους άλλους.
Προγραμματίστε την παρουσία σας
Δε χρειάζεται να περιμένετε το προσωπικό σας να έρθει σε εσάς για να συζητήσετε αυτό που τους απασχολεί.. Πάρτε εσείς την πρωτοβουλία και προσεγγίστε τους. Δημιουργήστε ένα καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα «προσέγγισης» με σκοπό να μάθετε όχι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους, αλλά γενικότερα για ότι τους απασχολεί και στην προσωπική τους ζωή. Πολλοί από τους επιτυχημένους CEO αφιερώνουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να γνωριστούν και να έρθουν πιο κοντά στο προσωπικό τους, να μάθουν όχι μόνο πληροφορίες για τους ίδιους αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους. Μάλιστα μερικοί αφιερώνουν και χρόνο για να τους γράψουν χειρόγραφο μήνυμα για να τους συγχαρούν για κάποια επιτυχία δική τους ή μελών της οικογενείας τους.
Δώστε πρώτα χώρο και μετά τη γνώμη σας
Όταν κάποιος υπάλληλος σας απευθύνεται σε εσάς για να συζητήσει αυτό που τον απασχολεί, υπάρχει η τάση να εκφέρουμε αυτόματα και την άποψη μας. Πολλές φορές όμως αυτό που χρειάζεται ο άλλος είναι απλά ένα αυτί να ακούσει και όχι κάποια γνώμη. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το πρόβλημα δε χρειάζεται κάποια λύση αλλά απλά χώρο και χρόνο. Δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις και δώστε το ζωτικό χώρο στους ανθρώπους σας να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Έτσι, όχι μόνο δημιουργείτε λύσεις για τα προβλήματα, αλλά ενισχύετε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ του προσωπικού σας.
Καιρός για ανακαίνιση
Πολλές φορές αυτό που χρειάζεται για να είστε πραγματικά παρών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή αναδιάταξη του γραφείου σας. Έχοντας μια οθόνη υπολογιστή ακριβώς μπροστά στην καρέκλα του συνομιλητή σας είναι κάτι που σίγουρα δεν ενισχύει τη συγκέντρωση στα λεγόμενα του άλλου. Η ενστικτώδης αντίδραση να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε στον υπολογιστή μας, αποκαρδιώνει την προσπάθεια του άλλου να εκφράσει τις σκέψεις του και δημιουργεί ένα χάσμα που είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί. Μια απλή διάταξη έτσι ώστε η στάση του σώματος σας να εκπέμπει την απόλυτη προσήλωση στο συνομιλητή σας, θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της επαφής σας με τους άλλους.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
Πρόσφατα σχόλια