Ιανουάριος, νέος μήνας, νέος χρόνος και η παράδοση θέλει οι περισσότεροι να θέτουμε νέους στόχους σχετικά με το τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα σε αυτή τη χρονιά. Νέοι στόχοι για όλους τους τομείς προσωπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά κτλ. Μέθοδοι και συστήματα για αποτελεσματικότερη στοχοθέτηση υπάρχουν διαθέσιμα σε τέτοια αφθονία και ποικιλία που μπορεί να ικανοποιήσει σχεδόν κάθε απαίτηση. Παρόλα αυτά για πολλούς το δυναμικό αυτό ξεκίνημα δεν έχει την ανάλογη συνέχεια και κατάληξη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους να βρίσκεται ακριβώς εκεί που ξεκίνησαν μετά από λίγους μήνες και όλοι οι στόχοι και ο σχεδιασμός να έχει μείνει στα χαρτιά.
Το γεγονός ότι κάποιος έχει βιώσει ο ίδιος μια τέτοια εμπειρία στο παρελθόν ή γνωρίζει κάποιον που να την έχει βιώσει μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα είτε για να μην «τηρήσει» την παράδοση της στοχοθέτησης στην αρχή του νέου έτους είτε να μην προσπαθήσει εκ νέου μέσα στη χρονιά. Και σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Υπάρχει τρόπος κάποιος να βρει διέξοδο από ένα τέτοιο τέλμα; Υπάρχει τρόπος να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να τα καταφέρει;
Υπάρχει και είναι πολλά τα παραδείγματα εφαρμογής αυτού. Είτε στον αθλητισμό είτε ακόμα και στις επιχειρήσεις με πιο χαρακτηριστικό αυτό της apple και του Steve Jobs, είναι σύνηθες όταν κάποια ομάδα ή επιχείρηση προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της να επιστρέφει στα βασικά. Η επιστροφή αυτή έχει ως στόχο να απαλλάξει το άτομο από το άγχος των περίπλοκων διαδικασιών και από την αδράνεια που προκαλείται από την αδυναμία επιλογής της κατάλληλης διαδικασίας για την εκάστοτε περίπτωση. Όπως ο Steve Jobs επιστρέφοντας στην apple για να τη σώσει από τη χρεωκοπία αποφάσισε να συρρικνώσει την σειρά προϊόντων που έβγαζε η εταιρία με σκοπό να επικεντρωθεί όλη η δυναμική και η ενέργεια σε συγκριμένα προϊόντα, έτσι και εσείς θα πρέπει να περιορίσετε το πλήθος και την πολυπλοκότητα των στόχο σας και να στοχεύσετε αρχικά στους βασικούς τομείς: Υγεία, Σχέσεις, Επαγγελματικά και Πνεύμα.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια σας είναι οι εικόνες και τα συναισθήματα που δημιουργούν οι παρακάτω 4 υποθέσεις. Η απάντηση στην ερώτηση του πως θα συμπεριφερόταν κάποιος αν ίσχυαν αυτές οι προϋποθέσεις θα είναι το νέο «σχέδιο» δράσης σας:
Υγεία
Υποθέστε ότι μόλις έχετε αναρρώσει από καρδιακή προσβολή! Δε χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να καταλάβετε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και ότι θα πρέπει να ενσωματώσετε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας.
Σχέσεις
Υποθέστε πως ότι λέτε για κάποιον άλλον αυτός με κάποιο τρόπο το ακούει! Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος για να κερδίστε την εμπιστοσύνη των άλλων από το να είστε πιστοί προς την εμπιστοσύνη αυτών που απουσιάζουν.
Επαγγελματικά
Υποθέστε πως η επαγγελματική σας εμπειρία είναι πολύ μικρή (αν έχετε μεγάλη εμπειρία) ή ότι το δε γνωρίζετε τίποτα σχετικά με το αντικείμενο που θέλετε να ακολουθήσετε (σε περίπτωση που μόλις τελειώσατε τις σπουδές σας). Τι γνώσεις θα προσπαθούσατε να αποκτήσετε μέσω σεμιναρίων, βιβλίων, συζητήσεων με άλλους επαγγελματίες; Τι ερωτήσεις θα κάνετε; Ποιους θα επιδιώκατε να εντάξετε στον κύκλο των επαγγελματικών σας επαφών.
Πνεύμα
Υποθέστε ότι ήρθε η «ημέρα της κρίσης» για εσάς. Για ποια πράγματα θα ήσασταν υπερήφανος; Ποιες πράξεις θα επιθυμούσατε να διορθώσετε; Ποια θα ήταν η παρακαταθήκη που θα αφήνατε πίσω σας;
Έχοντας σαν οδηγό τις 4 παραπάνω υποθέσεις και απαντώντας κάθε φορά στις αντίστοιχες ερωτήσεις ανάλογα με την περίπτωση θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα πρακτικό, εύκολο και κατανοητό «οδηγό» ζωής. Πετυχαίνετε έτσι αυτό που ονομάζουμε μικρές καθημερινές νίκες αποδεικνύοντας στον εαυτό σας ότι τελικά μπορείτε να τα καταφέρετε. Και είναι αυτές οι μικρές καθημερινές νίκες που ανατροφοδοτούν και τονώνουν τον αυτοέλεγχο σας και σας επιτρέπουν να συνεχίζετε να προσπαθείτε! Καλή επιτυχία!
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
Πρόσφατα σχόλια