από coachtheday | 30 Οκτ, 2017 | Χωρίς κατηγορία
Tι ισχύει στο ποδόσφαιρο και πώς μπορεί αυτό να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα;
Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη και δικαίως αποκαλείται ο βασιλιάς των σπορ. Δισεκατομμύρια ανθρώπων, κυρίως άνδρες, ζουν με τις αναμνήσεις των αγώνων της παιδικής τους ηλικίας, γεμάτες με ένταση και καυγάδες για το αν ήταν γκολ ή όχι και ανυπομονούν να νιώσουν και πάλι αυτή την ένταση, ως φίλαθλοι στον αγώνα της ομάδας τους.
Το ποδόσφαιρο όμως εκτός από αυτές τις συγκινήσεις μπορεί να μας προσφέρει και άλλα πολλά, ακόμη και μαθήματα επιχειρηματικότητας! Πάμε λοιπόν να δούμε τι ισχύει στο ποδόσφαιρο και πώς μπορεί αυτό να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα:
Σκοράρεις σε συγκεκριμένη εστία
Κάθε ομάδα έχει ένα ξεκάθαρο και οριοθετημένο στόχο . Για να νικήσει θα πρέπει να βάλει γκολ σε μια συγκεκριμένη εστία που είναι στατική και με συγκεκριμένες διαστάσεις. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η ομάδα και οι παίκτες της να προσεγγίσουν την εστία να μεταβάλλεται διαρκώς, αλλά ποτέ η θέση της εστίας. Έτσι και στις επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος, οριοθετημένος και σταθερός στόχος. Αυτό που θα αλλάζει θα είναι η μεθοδολογία επίτευξης αυτού και όχι ο ίδιος ο στόχος.
H επιτυχία της ομάδας λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το “Εγώ”
Κάνε ότι θέλεις φτάνει να μην κάνεις φάουλ
Ενώ από τη μια υπάρχουν κανονισμοί για το τι δεν επιτρέπεται, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το τι πρέπει να κάνεις. Είσαι ελεύθερος να πετύχεις αυτό που θέλεις, πχ να περάσεις τον αντίπαλο ή να βάλεις γκολ, με όποιο τρόπο επιθυμείς, όσο περίεργος και να είναι. Το ίδιο και στις επιχειρήσεις. Δε σε απαγορεύει κανείς να καινοτομήσεις και να αλλάξεις συνήθειες πολλών ετών, εισάγοντας ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, αρκεί όμως να μην είσαι φάουλ!
Η ομάδα φέρνει τη νίκη
Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές έχουν λάβει χώρα σε αγώνες ποδοσφαίρου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασήμαντες ομάδες ή ομάδες που είναι πίσω στο σκορ με μεγάλη διαφορά, έχουν καταφέρει στο τέλος να πάρουν τη νίκη. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η συνοχή και η υποστήριξη της ομάδας. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια επιχείρηση. Για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, θα πρέπει να υπάρχει συνοχή και αλληλοϋποστήριξη στην ομάδα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο, ότι η επιτυχία της ομάδας λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το «εγώ».
Δεν πετυχαίνεις πάντα αυτό που θέλεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μια ομάδα είναι σαφώς καλύτερη από την άλλη, στο τέλος δεν καταφέρνει να νικήσει. Πολλές φορές ακόμη, μπορεί μια ομάδα να αδικηθεί και από τις αποφάσεις των διαιτητών. Ό,τι όμως και να συμβεί από τα παραπάνω σε μια ομάδα, αυτή συνεχίζει την προσπάθεια της για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργεί και μια επιχείρηση. Πρέπει να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και να συνεχίζει κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
Κάθε ομάδα έχει και ένα προπονητή
Παρόλο που κάθε ομάδα διαθέτει έμπειρους παίκτες που πολλές φορές είναι από τους κορυφαίους, προσλαμβάνει και ένα προπονητή. Σκοπός του προπονητή αρχικά, είναι να καταφέρει να μετατρέψει ένα σύνολο ανθρώπων με διαφορετικούς χαρακτήρες και δεξιότητες σε ένα λειτουργικό σύνολο. Στη συνέχεια, είναι αυτός που στη διάρκεια ενός αγώνα θα δει με ψυχραιμία και από απόσταση τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και με τις οδηγίες του θα οδηγήσει την ομάδα στην νίκη. Βλέπει δηλαδή τη συνολική εικόνα της ομάδας, αλλά και αυτό που οι παίκτες δε μπορούν να δουν, καθώς είναι απορροφημένοι από την ένταση του αγώνα. Έτσι και οι επιχειρήσεις, χρειάζονται το καθαρό μάτι ενός εξωτερικού συνεργάτη, πχ ενός business coach, το οποίο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοση τους και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Θέστε λοιπόν ξεκάθαρους στόχους στην επιχείρηση σας, καινοτομήστε χωρίς να κάνετε φάουλ, λειτουργήστε ομαδικά, έχετε επιμονή και επωφεληθείτε από το καθαρό μάτι ενός «προπονητή»!
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
από coachtheday | 23 Οκτ, 2017 | Χωρίς κατηγορία
Πως μπορεί μια αρνητική κριτική να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης!
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μιας επιχείρησης είναι η άσκηση αρνητικής κριτικής για κάποιο τομέα της επιχείρησης όπως προσωπικό, προϊόντα ή υπηρεσίες. Λαμβάνοντας υπόψιν και την αστραπιαία διάδοση της πληροφορίας λόγω της χρήσης του διαδικτύου μπορούμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό να τον παρομοιάσουμε με εφιάλτη. Είναι μια κατάσταση, όπου όσο καλά και να είναι οργανωμένη μια επιχείρηση, όσο καλά και να είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό της δε μπορεί να την αποφύγει. Αφού λοιπόν είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι θα δεχθούμε σε κάποια δεδομένη στιγμή την αρνητική κριτική μπορούμε άραγε να προετοιμαστούμε; Σαφέστατα και μπορούμε, όχι μόνο να προετοιμαστούμε αλλά και να βγούμε και κερδισμένοι.
Το πρώτο βήμα είναι να την αποδεχθούμε, γιατί όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποφύγεις την κριτική: Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα και να είσαι ένα τίποτα». Επιπροσθέτως το γεγονός και μόνο ότι κάποιος ασχολείται μαζί μας σημαίνει ότι κάνουμε κάτι που του έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Συνεπώς οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέτει και την πρωτοβουλία του να εκφράσει σε εμάς την κριτική του. Βλέπετε οι περισσότεροι βρίσκουν πιο εύκολο να μεταφέρουν τα παράπονά τους στον κοινωνικό τους κύκλο, αφαιρώντας μας έτσι τη δυνατότητα υπεράσπισης.
Οι περισσότεροι μπορούν να συγχωρέσουν ένα ανθρώπινο λάθος. Αυτό που δεν μπορούν να συγχωρέσουν είναι να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη ή το να μην είσαι διατεθειμένος να το διορθώσεις
Στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την προέλευσή της. Τη δεχόμαστε από κάποιον που το να παραπονιέται είναι το αγαπημένο του χόμπι ή από κάποιον που είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες του; Στην 1η περίπτωση το «κίνητρο» πολλές φορές είναι η ανάγκη του πελάτη να νιώσει σημαντικός μέσω της δημιουργίας έντασης , οπότε η ευγένεια και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τις απόψεις του μπορεί να εκτονώσει άμεσα την κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση η ευγένεια και η υπομονή είναι τα μόνα μας όπλα.
Στη 2ης περίπτωση ένας κατάλληλος χειρισμός μπορεί να μετατρέψει την αρνητική κριτική σε πραγματική διαφήμιση και το δυσαρεστημένο πελάτη σε ένθερμο υποστηρικτή. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να εξουδετερώσουμε την ενστικτώδη αντίδραση της «αντεπίθεσης» και της προσπάθειας αποπροσανατολισμού με διάφορα τεχνάσματα. Η μη αποδοχή της κριτικής και η μη αντιμετώπισή της μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή ενός μικρού αρχικά προβλήματος σε μείζονα κρίση. Και τότε είναι που η ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων θα είναι επιβεβλημένη.
Όσον αφορά στην κριτική, είναι πολλές οι φορές που αυτή προέρχεται από έλλειψη πληροφόρησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η έμφαση στην εκπαίδευση τόσο του προσωπικού μας όσο και των πελατών μας είναι η απάντηση στο πρόβλημα μας.
Όταν όμως η κριτική προέρχεται από κάποιο δικό μας σφάλμα τότε με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη. Αρχικά πρέπει να αποδεχθούμε το λάθος μας και να το παραδεχθούμε άμεσα και κατηγορηματικά, δεν είναι η ώρα για υπεκφυγές. Απολογούμαστε με ειλικρίνεια για το σφάλμα μας, προσδιορίζοντας ποιο είναι και εμπλέκουμε τον ασκούντα κριτική σε διάλογο για την επίλυση του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τα παρακάτω οφέλη:
- Δείχνουμε στον πελάτη το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τις απόψεις του και αναγνωρίζουμε την αξία της γνώμης του για μας. Δημιουργούμε έτσι ένα αίσθημα σπουδαιότητας στον πελάτη με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για αυτόν να μας συγχωρέσει.
- Μετατρέπουμε το δυσαρεστημένο πελάτη σε ένθερμο υποστηρικτή και διαφημιστή της επιχείρησης μας.
- Έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας δεχόμενοι σε πραγματικό χρόνο την ανατροφοδότηση από τους άμεσους χρήστες αυτών.
- Παρέχουμε την καλύτερη δυνατή βιωματική εκπαίδευση στους νεότερους συνεργάτες μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η κριτική ακόμα και η αρνητική μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης με τον πελάτη.
Βλέπετε οι περισσότεροι μπορούν να συγχωρέσουν ένα ανθρώπινο λάθος. Αυτό που δεν μπορούν να συγχωρέσουν είναι το να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη ή το να μην είσαι διατεθειμένος να το διορθώσεις.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
από coachtheday | 07 Οκτ, 2017 | Χωρίς κατηγορία
Υπάρχει ένα βιογραφικό που μας εξασφαλίζει την επιτυχία ανεξαρτήτως των σπουδών και της επαγγελματικής μας εμπειρίας!
«Εδώ και μήνες προσπαθώ να βρω δουλειά αλλά δεν έχω κάποιο αποτέλεσμα και αυτό έχει αρχίσει να μου δημιουργεί συναισθήματα κούρασης, απογοήτευσης, θυμού, αμφιβολίας. Έχω δοκιμάσει ότι καλύτερο μπορούσα να σκεφτώ, με έχουν καλέσει σε κάποιες συνεντεύξεις και παρόλα αυτά δεν έχω ακούσει το πολυπόθητο «συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε !!!» Τελικά οι φίλοι μου έχουν δίκιο: Για να βρεις σήμερα δουλειά ή πρέπει να είσαι τυχερός ή πρέπει να έχεις μέσο».
Δεν ξέρω αν και σε πιο βαθμό ταυτίζεστε με τον ήρωα της παραπάνω ιστορίας αλλά αυτές είναι κάποιες από τις ιστορίες που ακούμε στις εκπαιδεύσεις σχετικά με τη σύνταξη βιογραφικού και την προετοιμασία για την συνέντευξη. Στην προσπάθειά μας να αντιληφθούμε καλύτερα όλες τις πτυχές της παραπάνω ιστορίας κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με το βιογραφικό, τις ενέργειες που έκανε κατά τη διάρκεια της αναζήτησης και της διαδικασίας των συνεντεύξεων.
Οι απαντήσεις αναδεικνύουν ότι:
- Έχει δημιουργήσει ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα
- Έχει στείλει το βιογραφικό του σε αρκετές αγγελίες
- Έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό βιογραφικό στην πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn
- Έχει προετοιμαστεί για ερωτήσεις που μπορεί να ερωτηθούν στις συνεντεύξεις
Με περαιτέρω συζήτηση οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα:
Στο βιογραφικό χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια ή εμμέσως υπονοήθηκαν τα παρακάτω επίθετα: Δημιουργικός, ενθουσιώδης, παθιασμένος, πετυχημένος, δυναμικός .
Επιπλέον όμως και με λίγο πιο στοχευμένες ερωτήσεις προέκυψαν και τα εξής :
- Το βιογραφικό ήταν μεν άρτια συμπληρωμένο αλλά ήταν απλή αντιγραφή μιας έτοιμης φόρμας από το διαδίκτυο
- Η συνοδευτική επιστολή ήταν απλή σύνοψη του βιογραφικού και το μόνο που άλλαζε ήταν η ημερομηνία και το όνομα της εταιρίας
- Το προφίλ στο LinkedIn ήταν μεν ορθά συμπληρωμένο αλλά:
- Η τελευταία δραστηριότητά του, πχ like, κοινοποίηση ή σχολιασμός κάποιου άρθρου ήταν πριν από 2 μήνες.
- Δεν είχε γράψει κανένα άρθρο ο ίδιος αλλά ούτε καν κοινοποιήσει κάποιο άρθρο που βρήκε σε πηγή εκτός LinkedIn.
- Στο προφίλ Facebook είχε ανεβάσει αρκετές φορές αναρτήσεις σχετικά με τη διάθεση της Δευτέρας, την άποψή του για τους διευθυντές γενικά και την «αγάπη» του για τη δουλειά που έχει ή είχε.
- Στη τελευταία συνέντευξη που έλαβε μέρος, λογομάχησε με την κοπέλα στην γραμματεία γιατί του έκανε παρατήρηση επειδή μιλούσε δυνατά στο κινητό κατά την διάρκεια της αναμονής, για αυτό και όπως ανέφερε σχετικά, την κοίταξε «κάπως» όταν φεύγοντας του ευχήθηκε καλή συνέχεια.
Μπορεί όλα τα παραπάνω από ένα σημείο και μετά να είναι ελαφρώς μεγαλοποιημένα αλλά σίγουρα δεν αποτελούν σενάρια «επιστημονικής φαντασίας». Ο καθένας από εμάς που βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης εργασίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει τον εαυτό του έτσι ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ανθρώπου που θα κάνει την επιλογή.
Όση όμως προσπάθεια και να καταβάλουμε, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το βιογραφικό μας σαν έντυπη ή ψηφιακή μορφή δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε αν όλα αυτά που παρουσιάζουμε δεν υποστηρίζονται εμπράκτως και από το «φυσικό» μας βιογραφικό που δεν είναι άλλο από τη συμπεριφορά μας.
Η καθημερινή μας συμπεριφορά, τόσο στην πραγματική όσο και στην ψηφιακή μας ζωή είναι αυτή που μας ακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο και δημιουργεί το ζωντανό βιογραφικό μας. Αντί να ψάχνουμε «άψυχα» επίθετα και εκφράσεις για να εντυπωσιάσουμε αυτόν που θα λάβει το βιογραφικό μας θα πρέπει να γίνουμε με τη συμπεριφορά μας η ζωντανή εφαρμογή αυτών που θέλουμε να γράψουμε.
Γιατί στην τελική στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι πιστεύουν πιο εύκολα αυτά που βλέπουν να κάνεις παρά αυτά που σε ακούν να λες σε μια συνέντευξη ή να γράφεις σε ένα βιογραφικό.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
από coachtheday | 37 Οκτ, 2017 | Χωρίς κατηγορία
«Σας βεβαιώνω πως αν είχατε πίστη έστω και σαν κόκκο σιναπιού (στρογγυλοί σπόροι ,λίγο μικρότεροι από του σιταριού) ,θα λέγατε σ’ αυτό το βουνό πήγαινε από εδώ εκεί και θα πήγαινε και τίποτε δεν θα ήταν αδύνατο σε σας» απαντάει στο περιστατικό του δαιμονο-επιληπτικού ο Ιησούς στους μαθητές του όταν τoν ρωτούν γιατί εκείνοι δεν τα κατάφεραν. Μπορεί να μην έχουμε ακούσει αυτούσιο το συγκεκριμένο περιστατικό, είμαστε όμως σίγουρα γνώστες μιας σύντομης εκδοχής του όπως πχ «εάν έχεις πίστη τότε μπορείς ακόμα και βουνά να μετακινήσεις».
Το γεγονός όμως ότι το γνωρίζουμε δεν συνεπάγεται και αυτόματα ότι το έχουμε κατανοήσει και κυρίως ότι το έχουμε ενσωματώσει στη νοοτροπία ζωής μας. Αναμφίβολα συμφωνούμε όλοι ότι η πίστη στον εαυτό μας, στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας και στην εκπλήρωση των ονείρων μας είναι από τα βασικότερα συστατικά για την επιτυχία. Εκεί που κάποιοι από εμάς βρίσκουμε δυσκολία είναι στο να κατανοήσουμε την αναλογία.. Δε χρειάζονται τεράστια ποσά πίστης για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, όσο μεγάλα και τρελά μπορεί να είναι αυτά. Ως και ένα βουνό μπορείς να μετακινήσεις, αρκεί ένα πράγμα: Να έχεις πίστη! Απλά πίστη, τίποτα παραπάνω, μόνο πίστη, έστω και μικρή, τόσο μικρή όσο ένας σπόρος σιναπιού! Τα παραπάνω λόγια είναι σίγουρα ένας ήχος που η ψυχή και η καρδιά μας λαχταρά να πιστέψει. Αλλά κάποιες στιγμές, εκείνες τις στιγμές που η αμφιβολία και η απογοήτευση αρχίζει να καταλαμβάνει όλο μας το είναι και τα επίπεδα της πίστης μας αρχίζουν να μειώνονται δραματικά, είναι που άλλες σκέψεις, διαφορετικές, εμφανίζονται. «Μα πως είναι δυνατόν να είναι τόσο απλό; Μήπως όλα αυτά είναι απλά ένας τρόπος για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες μας; Μήπως είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά;».
Θέλοντας να κάνω πράξη αυτό που πολλές φορές αναφέρω στις παρουσιάσεις μου ότι δηλαδή αλλάζοντας την οπτική γωνία που προσεγγίζουμε ένα θέμα πολλές φορές μας βοηθάει να το κατανοήσουμε καλύτερα, αποφάσισα να «ελέγξω» την επίδραση της αμφιβολίας στην «εξίσωση» της επιτυχίας. Αν δηλαδή η ελάχιστη πίστη είναι τόσο δραστική, τι επίδραση έχει άραγε η αμφιβολία; Σε τι ποσοστό επηρεάζει; Το μέγεθος αυτής μεταβάλλει τα τελικά δεδομένα; Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια όπως πάντα είναι οι παρομοιώσεις.
Έχοντας δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε στόχους και στην επιθυμία επίτευξης αυτών ας παρομοιάσουμε τον τελικό στόχο, αναλόγως το μέγεθός του, ως ένα ποτήρι, μια δεξαμενή ή μια λίμνη με νερό και την επιθυμία μας για επίτευξη αυτού ως το αίσθημα της δίψας. Βασικό συστατικό σε αυτήν μας την προσπάθεια όπως αναφέρθηκε είναι η πίστη που για χάρη του παραδείγματος την παρομοιάζουμε με την καθαρότητα του νερού.
Ο καθένας από εμάς βιώνει το αίσθημα της δίψας καθημερινά και σε διαφορετικό βαθμό. Κάποιες φορές αυτή «σβήνει» απλά με ένα ποτήρι ενώ κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστούν παραπάνω. Υπάρχουν όμως και οι φορές που η δίψα είναι τέτοια που αισθανόμαστε ότι ακόμα και το νερό μιας ολόκληρης λίμνης ή όλου του κόσμου δε μπορεί να την ικανοποιήσει. Άλλωστε αυτό ακριβώς δε συμβαίνει και με τις επιθυμίες μας; Όσο πιο μεγάλος είναι ο στόχος τόσο μεγαλύτερη δεν είναι και η επιθυμία μας να τον ικανοποιήσουμε;
Προσοχή όμως! Ασχέτως με την μέγεθος της δίψας μας, ασχέτως με το αν είναι πεντακάθαρο το νερό πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα: Η αμφιβολία είναι σαν το δηλητήριο, μια σταγόνα αρκεί για να σε σκοτώσει. Μια σταγόνα αμφιβολίας αρκεί για να δηλητηριάσει την καθαρότητα του νερού και να σκοτώσει την επιθυμία μας. Θα την αφήσετε να πέσει; Και αν την αφήσετε είστε σίγουροι ότι θα πιείτε από το νερό; Ή μήπως θα γυρίσετε την πλάτη στα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας γιατί είναι πλέον δηλητηριασμένες;
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr
Πρόσφατα σχόλια