Υπάρχει ένα βιογραφικό που μας εξασφαλίζει την επιτυχία ανεξαρτήτως των σπουδών και της επαγγελματικής μας εμπειρίας!

«Εδώ και μήνες προσπαθώ να βρω δουλειά αλλά δεν έχω κάποιο αποτέλεσμα και αυτό έχει αρχίσει να μου δημιουργεί συναισθήματα κούρασης, απογοήτευσης, θυμού, αμφιβολίας. Έχω δοκιμάσει ότι καλύτερο μπορούσα να σκεφτώ, με έχουν καλέσει σε κάποιες συνεντεύξεις και παρόλα αυτά δεν έχω ακούσει το πολυπόθητο «συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε !!!» Τελικά οι φίλοι μου έχουν δίκιο: Για να βρεις σήμερα δουλειά ή πρέπει να είσαι τυχερός ή πρέπει να έχεις μέσο».

Δεν ξέρω αν και σε πιο βαθμό ταυτίζεστε με τον ήρωα της παραπάνω ιστορίας αλλά αυτές είναι κάποιες από τις ιστορίες που ακούμε στις εκπαιδεύσεις σχετικά με τη σύνταξη βιογραφικού και την προετοιμασία για την συνέντευξη. Στην προσπάθειά μας να αντιληφθούμε καλύτερα όλες τις πτυχές της παραπάνω  ιστορίας κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με το βιογραφικό, τις ενέργειες που έκανε κατά τη διάρκεια της αναζήτησης και της διαδικασίας των συνεντεύξεων.

Οι απαντήσεις αναδεικνύουν ότι:

  • Έχει δημιουργήσει ένα πλήρες  βιογραφικό σημείωμα
  • Έχει στείλει το βιογραφικό του σε αρκετές αγγελίες
  • Έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό βιογραφικό στην πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn
  • Έχει προετοιμαστεί για ερωτήσεις που μπορεί να ερωτηθούν στις συνεντεύξεις

Με περαιτέρω συζήτηση οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα:

Στο βιογραφικό χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια ή εμμέσως υπονοήθηκαν τα παρακάτω επίθετα: Δημιουργικός, ενθουσιώδης, παθιασμένος, πετυχημένος, δυναμικός .

Επιπλέον όμως και με λίγο πιο στοχευμένες ερωτήσεις  προέκυψαν και τα εξής :

  • Το βιογραφικό ήταν μεν άρτια συμπληρωμένο αλλά ήταν απλή αντιγραφή μιας έτοιμης φόρμας από το διαδίκτυο
  • Η συνοδευτική επιστολή ήταν απλή σύνοψη του βιογραφικού και το μόνο που άλλαζε ήταν η ημερομηνία και το όνομα της εταιρίας
  • Το προφίλ στο LinkedIn ήταν μεν ορθά συμπληρωμένο αλλά:
    • Η τελευταία δραστηριότητά του, πχ like, κοινοποίηση ή σχολιασμός κάποιου άρθρου ήταν πριν από 2 μήνες.
    • Δεν είχε γράψει κανένα άρθρο ο ίδιος αλλά ούτε καν κοινοποιήσει κάποιο άρθρο που βρήκε σε πηγή εκτός LinkedIn.
  • Στο προφίλ Facebook είχε ανεβάσει αρκετές φορές αναρτήσεις σχετικά με τη διάθεση της Δευτέρας, την άποψή του για τους διευθυντές γενικά και την «αγάπη» του για τη δουλειά που έχει ή είχε.
  • Στη τελευταία συνέντευξη που έλαβε μέρος, λογομάχησε με την κοπέλα στην γραμματεία γιατί του έκανε παρατήρηση επειδή μιλούσε δυνατά στο κινητό κατά την διάρκεια της αναμονής, για αυτό και όπως ανέφερε σχετικά, την κοίταξε «κάπως» όταν φεύγοντας του ευχήθηκε καλή συνέχεια.

Μπορεί όλα τα παραπάνω από ένα σημείο και μετά να είναι ελαφρώς μεγαλοποιημένα αλλά σίγουρα δεν αποτελούν σενάρια «επιστημονικής φαντασίας». Ο καθένας από εμάς που βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης εργασίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει τον εαυτό του έτσι ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ανθρώπου που θα κάνει την επιλογή.

Όση όμως προσπάθεια και να καταβάλουμε, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το βιογραφικό μας σαν έντυπη ή ψηφιακή μορφή δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε αν όλα αυτά που παρουσιάζουμε δεν υποστηρίζονται εμπράκτως και από το «φυσικό» μας βιογραφικό που δεν είναι άλλο από τη συμπεριφορά μας.

Η καθημερινή μας συμπεριφορά, τόσο στην πραγματική όσο και στην ψηφιακή μας ζωή είναι αυτή που μας ακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο και δημιουργεί το ζωντανό βιογραφικό μας. Αντί να ψάχνουμε «άψυχα» επίθετα και εκφράσεις για να εντυπωσιάσουμε αυτόν που θα λάβει το βιογραφικό μας θα πρέπει να γίνουμε με τη συμπεριφορά μας η ζωντανή εφαρμογή αυτών που θέλουμε να γράψουμε.

Γιατί στην τελική στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι πιστεύουν πιο εύκολα αυτά που βλέπουν να κάνεις παρά αυτά που σε ακούν να λες σε μια συνέντευξη ή να γράφεις  σε ένα βιογραφικό.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr