Ελλάδα 2018.

Είσαι μια εταιρία ηγέτης στο χώρο της. Έχεις ποιοτικά προϊόντα, σε ανταγωνιστικές τιμές και αξιόλογο προσωπικό με αποτέλεσμα να είσαι η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και το σημεία αναφοράς στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι. Αν και είσαι στην Ελλάδα της κρίσης έχεις καταφέρει να περιχαρακώσεις τα κεκτημένα σου και αισθάνεσαι πλέον ασφαλής. Κινείσαι πλέον με προσεκτικά και περιορισμένα βήματα απλά και μόνο για να «συντηρείς» τα κεκτημένα σου καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος στην αγορά ικανός να σε ανταγωνιστεί.

Είσαι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια επιτυχημένη εταιρία. Η πορεία της εταιρίας είναι πολύ δυναμική και η απόδοση σου πολύ καλή για αυτό και η συνεργασία σου με τους διοικούντες της εταιρείας είναι άριστη. Με τέτοιους οιωνούς πιστεύεις ότι όλα βαίνουν καλώς και αισθάνεσαι πλέον ασφαλής. Ασχολείσαι πλέον αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το αντικείμενο σου και προσπαθείς τον ελεύθερο σου χρόνο να ασχολείσαι μόνο με ότι σε γεμίζει.

Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…

Έρχεται μια νομοθεσία και αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Ξαφνικά η ζήτηση του προϊόντος σου μειώνεται δραματικά ή προβλέπεται ότι θα μειωθεί δραματικά.

Έρχεται μια πολυεθνική και εξαγοράζει την εταιρεία που εργάζεσαι με μόνο στόχο να την κλείσει για να εδραιώσει το μερίδιο που κατέχει η δική της αντίστοιχη εταιρία.

Οι δύο παραπάνω ιστορίες μπορεί να είναι προϊόν της φαντασίας μου αλλά μη νομίζετε ότι απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Το ανάλογο σοκ βιώσαν οι εταιρείες που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού ή αυτή την περίοδο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πλαστικών σακουλών. Το ανάλογο σοκ μπορεί να βιώσουν και κάποιοι εργαζόμενοι της CYTA από την ενδεχόμενη εξαγορά αυτής από την VODAFONE ή τη WIND και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του οργανογράμματος (χωρίς να υπονοώ ότι θα συμβεί αυτό που αναφέρω παραπάνω).

Σε παλιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί στο ότι σημασία δεν έχει τι σου συμβαίνει αλλά το πώς εσύ αντιδράς εσύ σε αυτό.

Αλλά στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με το πως μπορούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μια τέτοιας εξέλιξης.

Στην περίπτωση της εταιρείας θα είναι καλό όσο οι δείκτες είναι θετικοί να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αναπτυχθούν εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα που παράγονται. Για παράδειγμα να είναι δηλαδή το προϊόν το ίδιο ως μορφή, πχ πλαστική μεμβράνη αλλά να αλλάζει ο τρόπος χρήσης πχ όχι σακούλα για εμπορικά μαγαζιά αλλά για ειδικούς σκοπούς πχ καλάθι αχρήστων ή κάδων απορριμμάτων.

Στην περίπτωση του ατόμου είναι καλό καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας να δημιουργούμε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει τα εργαλεία έτσι ώστε αυτό να γίνεται με τον πιο εύκολο και ανώδυνο τρόπο. Τα επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα όπως πχ το Linkedin. Δε χρειάζεται να περιμένεις να μείνεις χωρίς εργασία για να αρχίσεις να αναπτύσσεις το προφίλ και το δίκτυο σου στο Linkedin. Κάνε ρουτίνα τη συνήθεια να συνδέεσαι με κάποιον στο Linkedin με το που τον γνωρίζεις. Και από εκεί και πέρα, άρχισε να δημιουργείς μια εικόνα των επαγγελματικών ικανοτήτων και ενδιαφερόντων σου μέσω των άρθρων που σχολιάζεις, κοινοποιείς αλλά κυρίως δημιουργείς εσύ ο ίδιος. Δημιούργησε με αυτόν τον τρόπο ένα ψηφιακό προφίλ ενός ανθρώπου που έχει άποψη για το χώρο που δραστηριοποιείται.

Στο σύγχρονο διαρκώς και ραγδαίως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον το αίσθημα της επαγγελματικής ασφάλειας αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο και τη μεγαλύτερη εγγύηση για μελλοντικά προβλήματα. Η ανάπτυξη και η δικτύωση μας πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία, την οποία οργανώνουμε και υλοποιούμε με μεθοδικό τρόπο έτσι ώστε να είμαστε κατάλληλα και επαρκώς προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Γιατί στην τελική η ίδια η εξελικτική θεωρία μας έχει αποδείξει ότι σε εποχές αλλαγών δεν επιβίωσαν τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα όντα αλλά αυτά που είχαν την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr